kawa arabica w ziarnach

Zwykło się wychodzić z założenia, że jeśli idealna kwa to koniecznie arabica, lecz ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny i dominujący na świecie? Z jakiego powodu tak wybitnie skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?

sklep z kawą
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska innymi słowy Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany też kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma całkowicie przeróżne potrzeby oraz może to znacząco wpływać na smak ostatecznego artykuły, czyli kawy. Mimo że do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niesłychanie analogiczne, to jednak się różnią.
Kawa
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest prosta i równa, a gałązki długie oraz cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najpoprawniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest zwykle poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina prosperuje nieomal przez cały rok i kocha ciepło, wskutek tego z największym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych między wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest ogromnie odporny na warunki pogodowe, adoruje ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą całkowicie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiego powodu Arabica jest najlepsza?
Gatunek nazywany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, ponieważ zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna i aromatyczna. Jednak co ważne dla jej handlowej wartości, ogromnie łatwo ją łączyć z aromatami, skutkiem tego od czasu do czasu wzbogacona posmakiem czekoladowym lub też korzennym. Nim kupimy kawę typu arabica warto przeczytać dogłębnie skład towaru, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest jedynie bonusem.